Hasznos tudnivalók az akkumulátorokról

Jobb pozitív, vagy bal pozitív?

Ahhoz, hogy eldönthesd az akkumulátor polaritását, állj szembe vele - tehát legyen mindkét elektródája a feléd eső oldalon. Ha a pozitív saru a jobb oldalon van, akkor jobb pozitív, ha a bal oldalon, akkor bal pozitívról van szó. Az európai és amerikai autógyártók általában jobb pozitív akkukkal szerelik a típusaikat, a japán gyártók pedig bal pozitív típusú áramforrással szállítanak.

Akkumulátor kivezetők:

jobb pozitív


bal pozitív

bal pozitív

Hány amperórás akkut vegyek?

Az amperóra az akkumulátor kapacitását adja meg. Ez a szám megmutatja, hogy egy órán keresztül mennyi energiát képes leadni egy áramforrás. Azt, hogy milyen kapacitásút válassz, azt a gépjárműved kezelési kézikönyvében találod meg. Arra figyelj, hogyha több fogyasztót is használsz az autóban - állófűtést, rádiót, erősítőt, stb. - akkor nagyobb Ah-s darabot válassz.

Hol vásároljak?

Érdemes olyan helyen vásárolni, amely szakkereskedés. Segítenek a választásban, hasznos tippeket adhatnak, de a legfontosabb, a garanciális ügyek intézése is a szakkereskedésekben a legegyszerűbb.

Mi a legnagyobb odafigyeléssel fordulunk ügyfeleink felé, hiszen a Te megelégedettséged számunkra a legfontosabb. Írd meg nekünk kérdésedet, segítünk!

Lehet-e, kell-e a gyárinál nagyobb kapacitású akkumulátor az autóba?

Fontos tudni, hogy az új autókba a gyártók a lehető legkisebb kapacitású akkumulátort teszik, ami az autó működéséhez elég. Az új autók vezetékei, indításért felelős egységei ideális állapotban vannak, ezért elég egy kisebb kapacitású akksi is. Idővel viszont, ahogy öregednek az alkatrészek, szükség lehet nagyobb kapacitásra, teljesítményre. Szerencsére az akkumulátor helye gyárilag nagyobbra méretezett, mint az első akksi, amivel szállítják a járművet. Bátran válasszunk nagyobb Ah-s akksit, nem fog kárt tenni az autóban. Arra persze figyeljünk, hogy a pozitív pólus a jó oldalon legyen!

A generátor miatt nem kell aggódni, ugyanúgy tudja tölteni a nagyobb kapacitású akkumulátort is.

Segítség akkumulátor vásárláshoz

Ha nem tudja, milyen akkumulátor szükséges az Ön járművébe, akkor jó helyen jár. A Banner termékkeresője megadja Önnek a kívánt információt. Az autoakkumulator.hu oldalára visszatérve, a keresés mezőbe beírva tudja megrendelni a kívánt akkumulátort. Ha nem találja a keresett terméket hívjon minket a +36/52 423-669 vagy a 70-250-2510-es telefonszámon, segítünk Önnek.

Néhány termékkereső oldal:

Banner akkumulátor kereső (autó, teher,motor)

Landport Motorkerékpár akkumulátor kereső:

Fontosabb szempontok

Ah: rövidítve Amperórát jelent. Az Ah érték után zárójelben lévő szám is nagyon fontos mutató, hisz ez mutatja meg az akkumulátor kapacitását. Pl.. 55 Ah (20 h) – ez azt jelenti, hogy az akkumulátor kapacitása 55 Ah 20 órás teszteredmény szerint. Az odaírt Ah érték 1/20-ad résznyi áramával terhelhető 20 órán keresztül.
Ezután a feszültség 10,5V-ra csökken.

Jó, ha tudjuk, hogy az új autók önindítója és kábelezése még optimális állapotban van, ezért kisebb teljesítményű akkumulátor is elegendő az autó beindítására.
Ahogy azonban az autónk korosodik, az önindító úgy koszosodik, a kábelek csatlakozói oxidálódnak, ezért egyre nagyobb teljesítményű akkumulátor kell az autóba.

Az akkumulátor vásárlásnál és választásnál a legfontosabb szempont a méret és a polaritás. Ez a két tényező határozza meg, hogy egyáltalán beépíthető legyen az új akkumulátor a régi akkunk helyére.


Kapacitás:

A kapacitás számnak akkor van jelentősége, ha álló motornál terheljük az akkut, például (autóhifi).
A kapacitás ugyan általában összefügg az indítóárammal, tehát a nagyobb kapacitású akkumulátoroknak többnyire nagyobb az indító áramuk is.

Biztonsági figyelmeztetés!

Az akkumulátor folyékony, hígított akkumulátor kénsavval vannak töltve. Vigyázzunk a szemre, bőrre, ruházatra. Az esetleges savfröccsenés helyét azonnal, bő folyóvízzel mossuk le!Érdemes védőfelszerelést, kesztyűt, szemüveget használni!
Az akkumulátor szerelésénél, karbantartásánál gyermek semmiképpen  se legyen a közelben! Az akkumulátort minden esetben borulás-mentesen kell szállítani.
Tilos az akkumulátor mellett dohányozni, nyílt lángot használni.

Akkumulátor beszerelése az autóba:

Csak megfelelő gyakorlattal kezdjen hozzá az akkumulátor beszereléséhez! Minden elektromos fogyasztót kapcsoljon ki! Helyezze az akkumulátort gondosan a beszerelési helyére, majd rögzítse azt a megfelelő rögzítő elemekkel! Ne okozzon rövidzárlatot és ne használjon szigeteletlen szerszámokat. Tisztítsa meg a kábelsarukat, majd helyezze fel őket erőltetés nélkül az akkumulátor kivezetéseire az alábbi sorrendben:
Először a pozitív (+) jelű kábelsarut rögzítse olyan módon, hogy a saru ne forduljon el a kivezetésen! Ezután ugyanígy járjon el, a negatív (-) jelű saruval is!
A + jelű saru kupakját illessze a helyére!

Az akkumulátor üzemen kívül tartása:

Gépkocsiban hagyva a – pólusról vegyük le az akkusarut.
Az akkumulátort hűvös száraz helyen tárolja és 3 havonta ellenőrizze annak működését!