Bikakábel

Ha lemerül az akkumulátorod, az rengeteg fejfájást tud okozni – főleg, ha sietsz valahová, vagy az autód a munkaeszközöd is. Érdemes indítókábelt magadnál hordani (télen szinte kötelező), hogy ha baj van, akkor tudj segítséget kérni. Na de hogyan is kell “bikázni” egy lemerült akksis autót?

Van néhány alapszabály, amit feltétlenül be kell tartani!

 • Mindig szabványos indítókábelt használjunk, aminek sértetlen a burkolata és elég erősek a csipeszei, hogy biztonságosan csatlakoztathassuk azokat.
 • Mindkét autó ugyanakkora feszültséggel működjön. Pl. 12V-os autó, csak 12V-os autót bikázhat be.
 • Mindig olvassuk el az autók kezelési kézikönyvében az indítási segédletről szóló részt, az elektromos hibák elkerülése érdekében!
 • Mielőtt csatlakoztatjuk a bikakábelt, mindkét autóról kapcsoljuk le a gyújtást.

Bika

Ha a fentieket betartjuk, akkor kezdődhet az indítási folyamat, a bikázás.

 1. Csatlakoztassuk a piros kábelt először a lemerült akkumulátor pozitív pólusára, majd a segítő autó akkumulátorának pozitív pólusára.
 2. A segítő autó akkumulátorának negatív pólusára csatlakoztassuk a fekete kábelt.
 3. A fekete kábel a lemerült autó motorblokkjához csatlakoztassuk. (itt érdemes megjegyezni, hogy egyes indítókábelek használati utasításán a negatív pólusra csatlakoztatást írják elő)
 4. Indítsuk el a segítő autó motorját, és tartsuk közepes fordulatszámon.
 5. Próbáljuk meg beindítani a lemerült autót. Az indítózást maximum 15 mp-ig folytassuk, és ha nem indul be az autó, akkor várjuk 1-2 percet, amíg a kábel lehűl.
 6. Miután beindul a lemerült autó, hagyjuk 1-2 percig járni a motorját, addig hagyjuk rajta a kábeleket is.
 7. A kábeleket fordított sorrendben szedjük le. Először az indított autóról vegyük le a fekete kábelt, aztán a segítőről, aztán a piros kábelt vegyük le az indított járműről, utána pedig a segítőről.
 8. Az indított járművel érdemes autózni pár percet, hogy a generátor újratöltse az akkumulátort.

A bikakábelt érdemes az autóban tartani mindig, nem csak azért, hogy nekünk segítsenek, hanem, hogy mi is segíthessünk másoknak!